**For English press here**
FREDAG
15.00 Premiere talk m. Clara co-founder af Alternativ Fashion Week
Gør dig klar til en energifyldt premiere talk med Clara Nielsen, co-founder af Alternative Fashion Week CPH! Kom med bag visionen og få et indblik i, hvordan man revolutionerer modeverdenen med stil og substans.
Hør om inspirationen bag temaet for årets festival, og oplev Claras passion for at skabe en bæredygtig og inkluderende modeverden. Det bliver en session fyldt med indsigt, inspiration og masser af energi – gå ikke glip af denne unikke mulighed!
Se en video om projektet her: https://www.youtube.com/watch?v=-oWX535tIZE&ab_channel=Tuborgfondet
15.00 Kunstudstilling - The value of friction - udstilling af tekstilkunst fra bl.a. den lokale tekstilkunster Julie Vej
The Value of Friction - Udstillingen undersøger friktion som en nødvendighed for vækst og forvandling. Den inviterer til refleksion over, hvordan friktion kan genoprette det tabte og hvordan vi kan skabe en verden, hvor autenticitet og værdi ikke underlægges kapitalistiske og patriarkalske strukturer.
Friktion er gennem årene forsøgt poleret ud af vores liv, gennem b.la. design har man forsøgt er gøre livet smukkere, nemme og mindre friktions fyldt. Men har vi bedst af at vores liv er nemt, simpelt og smukt poleret eller har vi brug for friktion.
Er det netop friktionen der skaber vores fremdrift, der løfter vores blik for en alsidig verden og som er en katalysator for vores evne til at opfatte reel skønhed i vores verden? Kunstneren konfronterer deres eget møde med friktion i livet og arbejder med emner som fx. kvindelighed i et kapitalistisk system, skønheden i det uperfekte og hvordan bæredygtighed kan skabe grundlag for kreativitet og storytelling
15.30-17.30 Strikke-Workshop: Hedestrik
Hedestrik bruger den uld, der ellers ligger ubrugt hen som et restprodukt ved danske fårebønder. Gennem brug af den danske uld, sætter de fokus på mulige løsninger på tekstilindustriens rolle i klimakrisen, ved at benytte lokale og naturlige fibre og være med til at støtte gårde, der arbejder i samspil med dyr og natur. De vælger lokal uld, dogme- og fristrik som et modsvar på den kommercielle garn- og strikkeverden.
Dogmestrik er en teknik, hvor man strikker af rå uld. Det er en enkel og helt naturlig proces, hvor deltagerne går fra at have et råt materiale til et færdigt produkt. Til workshoppen vil det være muligt at strikke håndledsvarmere eller en hyrdevest, alt efter hvad deltagerne ønsker.
Deltagerne skal helst kunne slå masker op og strikke ret. Ud over undervisning i dogmestrik teknikken, fortæller vi om hedelandskabet, får og andre smukke ting, man kan lave med rå uld.
Deltagerne skal selv medbringe strikkepinde i størrelse 3-8.
16.00 Perfermance: Trajectories of Desire
Frida Billeskov Olesen og Þórunn Guðmundsdóttir er scenekunstnere, der arbejder i krydsfeltet mellem dans og koreografi.
Trajectories of Desire er en performance, der udspringer fra Fridas BA-forskningsprojekt på DDSKS, AsIPracticeAMidline.
17.00 Talk om mental sundhed og håndarbejde
Deltag i en inspirerende talk med Katrine Ravndal, skaberen af instagram profilen og branded over.skyerne og Rasmus Valentino Mandal Larsen, skaberen bag Instagram-kanalen “Mandestrik”.
Hør Katrines personlige rejse om, hvordan hun håndterede stress, sagde op som COO og fandt ro gennem at sy og male. Katrine vil dele sin historie om at finde balance i livet og skabe håndlavet tøj og smykker af genbrugsmaterialer. Kom og bliv inspireret af hendes passion for bæredygtighed og kreativitet.
Rasmus har strikket i flere år, men det tog rigtig fart da han fik en depression for nogle år siden. For Rasmus giver strikketøjet og kreativiteten nemlig adgang til hans følsomme sider. Med den store interesse der har været for Rasmus’ kreative opslag på Instagram, er strikningen også ved at åbne en forretningsmulighed for ham. For der har været stor interesse i at få Rasmus ud til arrangementer og foredrag, hvor han kan fortælle sin historie og hvordan han har brugt strikning til at arbejde med sit mentale velvære. Rasmus håber selv at kunne komme til at leve af strik, for han har lyst til at strikke hele tiden.
17.45-18.30 Zine workshop
Zines (kort for magazine) er små selvudgivne bøger, som kan indeholde lige hvad man har lyst til. Fænomenet udspringer af punkbevægelsen, hvor man lavede små blade med bands, politiske budskaber og kunst.
Til workshoppen skal vi vende de tanker, som er opstået til talken med Mandestrik og Under.skyerne, og vi skal tale om, hvilke visioner vi kunne have for en psykisk bæredygtig modekultur: hvad står i vejen for vores trivsel og hvordan kunne det se anderledes ud?
Derefter skal vi klippe-klistre, tegne og skrive. Her bliver vores tanker til sider i et zine, der kan trykkes efter workshoppen, så det bliver tilgængeligt for festivalens deltagere og kan sprede sig ud i resten af modeugen.
Deltagere i workshoppen får selvfølgelig et zine gratis.
18.00 Gittemary Johansen ekspert i zero waste fortæller om forbrugeradfærd
GittemaryJohansen er foredragsholder, skralde-nørd og forfatter til bøgerne Bæredygtig Badass og Bæredygtig Gourmet.
Med zero waste mentaliteten som afsæt arbejder hun med forbrugermønstre, og hvordan vi kan ændre vores vaner. Det handler ikke blot om stålsugerør og muleposer - men hvordan vi kan redefinere vores værdier som forbrugere, så den grønne omstilling ikke føles som en pligt men et skridt mod et bedre liv.
19.00 She can’t afford mascara
Kunstneren She can’t afford mascara præsenterer en musikalsk live perfermance.
Lighus-dødsvibrationer fra gravjorden i Lahore, Pakistan. Mascara leverer altid drama til diskoteket, pioneren inden for deathwave og gennemborende EBM-musik vil pryde højttalerne med rytmer af tanz torture. Og luften vil være kvalt af en mark af patchouli-blomster.
20.00 Dekonstrueret catwalk
I den dekonstruerede catwalk sættes reglerne ud af spil for en stund. Tøjet fortæller en historie, som væves ind i modellernes personlighed, og det alternative i Alternative Fashion Week får frit spil til at baske med vingerne.
Vi inddrager elementer fra teaterverdenen, og lader publikum vandre gennem et finurligt univers. Alt tøjet er produceret bæredygtigt. Den dekonstruerede catwalk finder sted i Black Box inde i Kulturhuset Indre By.
LØRDAG
12.00 AGORA MED BÆREDYGTIGT DESIGNS
Gammelt sengetøj bliver til en pyjamas. En stilladspresenning bliver til en taske. Aflagt arbejdstøj bliver til sneakers. Agoraen på Charlotte Amunndsens plads, som til dagligt er en basketbane, transformeres til en forvandlingsplads.
Tøjet, du finder i Agoraen, er blevet forvandlet fra ubrugelige materialer til smukke designs gennem designernes nænsomme arbejde. Ved at støtte designere, støtter du små selvstændige brands, som prøver at skabe en grønnere og mere retfærdig verden.
Alle vores designere har underskrevet vores bæredygtighedskontrakt, som garanterer, at tøjet lever op til høje klimamæssige og sociale standarder.
Agoraen er på basketball-banen foran Kulturhuset Indre By,
12.00 Kunstudstilling - The value of friction - udstilling af tekstilkunst fra bl.a. den lokale tekstilkunst er Julie Vej
The Value of Friction - Udstillingen undersøger friktion som en nødvendighed for vækst og forvandling. Den inviterer til refleksion over, hvordan friktion kan genoprette det tabte og hvordan vi kan skabe en verden, hvor autenticitet og værdi ikke underlægges kapitalistiske og patriarkalske strukturer.
Friktion er gennem årene forsøgt poleret ud af vores liv, gennem b.la. design har man forsøgt er gøre livet smukkere, nemme og mindre friktions fyldt. Men har vi bedst af at vores liv er nemt, simpelt og smukt poleret eller har vi brug for friktion.
Er det netop friktionen der skaber vores fremdrift, der løfter vores blik for en alsidig verden og som er en katalysator for vores evne til at opfatte reel skønhed i vores verden? Kunstneren konfronterer deres eget møde med friktion i livet og arbejder med emner som fx. kvindelighed i et kapitalistisk system, skønheden i det uperfekte og hvordan bæredygtighed kan skabe grundlag for kreativitet og storytelling
12.00 Solo-show med Re:wair solo
Kom og se de flotte designs, der er lavet af kasserede tekstiler fra STARK og Røde Kors, og som vil blive vist frem på catwalken. Glæd dig til at blive inspireret og wow’ed af unikke og håndlavede designs, der er forvandlet fra tekstilaffald til tekstiltreasures
Non-profit foreningen Re:wair blev stiftet i 2020 og er en bevægelse anført af unge. Re:wair har til formål at skabe en kultur, hvor der ikke findes tekstilaffald, og hvor vi hjælpes ad med at passe godt på vores tøj. Vi redder tøj fra at gå til spilde vha. sjove og engagerende events, værktøjer og fælles aktiviteter. Re:wair inspirerer og leverer viden, der kan motivere til handling - for via handling og håb kan vi sammen skabe en grønnere fremtid.
12.00 Co-design et bæredygtigt klædeskab
Er du spændt på hvordan fremtidens garderober ser ud, eller på hvordan bæredygtigt tøj føles og ser ud på dig?
Det mest bæredygtige tøj er yndlingstøj - derfor inviterer Hvidt Skrald alle deltagere med til at teste, tegne og designe en garderobe der passer til en bæredygtig hverdag.
Kom og prøv unikke og nytænkende designerpieces, og hjælp med at forbedre tøjet til en udklædningsfest hos AFWCPH 24.
13.00 Signe Blume solo show
Skaberen af soloshowet, Signe Blume Kristensen viser, sammen med en håndfuld andre kunstnere, mulighederne, som findes i garnrester og andre tekstiler.
Udover begrænsede mængder af en given rest, sparer Signe ikke på kreativiteten og det udtrykker sig i form af udfordrende og yderst kulørte dragter.
Signe drager inspiration fra glitter og ekstravagant påklædning!
Til showet kan du forvente at se en bred diversitet og en række af stilarter i forskellige genbrugstekstiler, da alle kunstnerne arbejder forskelligt.
14.00 Talk med det ugandiske designerkollektiv Banakibuga Street minds
Flere lande i Afrika bliver oversvømmet med genbrugstøj fra Europa, USA og Asien med den konsekvens, at de lokale designere har svært ved at skabe et marked og et liv for sig selv.
Det ugandiske designkollektiv, Banakibuga Street Minds, fortæller om, hvordan de i deres designkollektiv imødegår udfordringer samtidig med at de producerer bæredygtigt.
Oplægget vil være virtuelt og på engelsk og finder sted på Black Box Scenen.
15.00 Dekonstrueret catwalk
I den dekonstruerede catwalk sættes reglerne ud af spil for en stund. Tøjet fortæller en historie, som væves ind i modellernes personlighed, og det alternative i Alternative Fashion Week får frit spil til at baske med vingerne. Vi inddrager elementer fra teaterverdenen, og lader publikum vandre gennem et finurligt univers.
Alt tøjet er produceret bæredygtigt. Publikum lukkes ind i mindre grupper, og hver gennemgang tager ca. 10 minutter.
Den dekonstruerede catwalk finder sted i Black Box inde i Kulturhuset Indre By.
16.00 Talk Lærke Dramshøj - zero waste redesign
Lærke Dramshøj er uddannet tøjdesigner, underviser og foredragsholder. Lærke Dramshøj arbejder med redesign og upcycling.
Hendes arbejdsmetode går ud på at redesigne genbrugstøj, ved at skille sømmene ad og derved udvide brugen ved at redesigne beklædningstypen.
Tanken var at undersøge, hvordan slutbrug af beklædningsgenstande kan ændres og fornyes, hvilket fører til en uendelig proces uden behov for endelige resultater.
Hendes MA eksamensprojekt blev udvalgt til at blive vist på Textile Exposé 2030 som en del af problem
løsningen for en mere bæredygtig tekstilindustri.
Lærke Dramshøj er modedesigner med base i København, Danmark og har arbejdet for flere forskellige modevirksomheder, fra etablerede modehuse til små nystartede designere og som undervisermed redesign praksis.
17.00: Distancen mellem dig og syersken bag dit tøj
Tøjindustrien er berygtet for dårlige arbejdsforhold, som oftest holdes skjult for offentligheden.
I denne paneldiskussion får du mulighed for at få indsigt i, hvordan vores tøjforbrug påvirker de mennesker, der laver vores tøj, og hvad der kan gøres for at forbedre deres vilkår.
Panelet består af vært Benedicte Bertelsen og Søren Zeuth fra Fashion Dumpsite. Maja Lyngbye, som har specialiseret sig i effekten af køberpres på arbejdsforhold i tekstilindustrien, giver en introduktion til emnet sammen Julie Bundgaard, der forsker i arbejdsforhold i tøjindustrien ved Syddansk Universitet.
18.00 Dekonstrueret Catwalk
I den dekonstruerede catwalk sættes reglerne ud af spil for en stund. Tøjet fortæller en historie, som væves ind i modellernes personlighed, og det alternative i Alternative Fashion Week får frit spil til at baske med vingerne. Vi inddrager elementer fra teaterverdenen, og lader publikum vandre gennem et finurligt univers. Den dekonstruerede catwalk finder sted i Black Box inde i Kulturhuset Indre By.
19.00 MC Dommedag og klimahystaden
MC Dommedag & Klimahystaden laver satirisk, magtkritisk rap for klimaretfærdighed. Den klimaaktivistiske rapduo har produceret hits som ‘Fashion’, ‘Flyversjus’ og ‘Slogans på skærme’.
Det bliver et brag af en fest!
20.00 Prisuddeling: Den grønne håndsæbe
Ved årets Alternative Fashion Week CPH præsenterer vi den første nogensinde prisuddeling af Den Grønne Håndsæbe. Denne "prestigefyldte" pris gives til de aktører i tøjindustrien, som er de største greenwashere. Det er tid til at afsløre de virksomheder, der gør mest ud af at fremstå bæredygtige uden at leve op til deres løfter. Kom og vær med, når vi kaster lys over dem, der har mest brug for at vaske deres handlinger rene. Bliv en del af en aften med vigtige afsløringer og refleksioner omkring ægte bæredygtighed i modebranchen.
21.15 Koncert med Taralillah
Bag kunstner navnet Taralillah,finder du musikeren Taralillah Jasmine Hjørdis Hessellund, som gennem sin kærlighed til musik og velproduceret musik, har skabt et farverigt og eksplosivt lydunivers.
Taralillah skubber til de grænser, som normalt infiltrer i musikbranchen, med hendes kraftfulde og ørehængende sange.
Soloprojektet Taralillah handler om at udfordre det stigma, som der omgiver kvindelige kunstneres arbejde. Taralillah fokuserer derfor på, at hendes musik og kunst produceres enten af hende selv eller andre LGBTQ+ personer, så hun beviser, at der ikke behøves at være hold af mænd bag en kvindelige
kunstner.
Hendes lydunivers er baseret på en symbiose mellem det skrøbelige og ekspressive, hvilket vises i skarpe og velproduceret produktioner, der er inspireret af genrene Slut-pop, Electro/Dance og punk.